Kinderen met een hond bewegen meer

De trouwe viervoeter is in staat om kinderen in beweging te krijgen, zo concluderen wetenschappers. Kinderen met een hond blijken elke dag gemiddeld elf minuten meer te bewegen dan kinderen zonder viervoeter. Sterker nog: jonge hondeneigenaren zetten elke dag 360 stappen meer dan kinderen die het zonder hond moeten doen.

Onderzoeker Christopher Owen bestudeerde 2.065 Engelse kinderen van negen en tien jaar oud. Hij mat hun dagelijkse beweging zeven dagen lang. Ongeveer tien procent van de kinderen was de trotse bezitter van een hond. Owen concludeert dat een hond kinderen aanmoedigt om actiever te zijn. Een trouwe viervoeter kan op deze manier overgewicht bij kinderen afwenden.

Het is onduidelijk hoe het precies met het causale verband zit. “De actievere levensstijl van kinderen uit een gezin met een hond is heel interessant,” meent Owen. “Maakt het bezitten van een hond je meer actief of kiezen actievere families voor een hond? Het is net als de kip en het ei (een dilemma dat trouwens onlangs door wetenschappers werd opgelost, red.). Studies op lange termijn zijn nodig om die vraag te beantwoorden, maar het kan een beetje van beiden zijn.”

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de komst van een hond volwassenen actiever maakt. Zodra zij een hond krijgen, zetten ze per dag zo’n 1.700 stappen meer dan hun leeftijdsgenoten zonder hond. Dat is een procentueel verschil van maar liefst 25 procent.

Bronmateriaal

"Children with dogs exercise more" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd