Weer grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Zeker 25 grienden hebben vandaag het loodje gelegd in Nieuw-Zeeland. De dieren spoelden in een groep met 74 grienden aan. Een kleine vijftig daarvan vechten nog voor hun leven. Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat een grote groep grienden aanspoelt. Vorige maand stierven meer dan zestig gestrande grienden.

Vrijwilligers proberen de vijftig grienden die aangespoeld zijn te redden. Naar verwachting kunnen de gezonde dieren pas morgen weer worden uitgezet. Sterke wind bemoeilijkt deze operatie op dit moment.

Wetenschappers weten niet goed waardoor de massale strandingen veroorzaakt worden. De dieren navigeren met behulp van echosystemen (een soort sonar). Het is mogelijk dat dit systeem in ondiep water verstoord raakt, waardoor de dieren verdwalen. Een andere optie is dat een zieke griend het voortouw nam en de kust probeerde te bereiken. De andere grienden zouden hem zijn gevolgd.

De grienden die een kleine maand geleden aanspoelden, arriveerden ‘s nachts waardoor hulp te laat kwam. De grote groep strandde nabij Kaitaia, op zo’n negentig kilometer afstand van de huidige stranding.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd