Kind dat slecht slaapt wordt dikker

  Kinderen die op jonge leeftijd slecht slapen, hebben een grotere kans op overgewicht, zo blijkt uit Nieuw-Zeelands onderzoek.

  De wetenschappers verzamelden 244 kinderen tussen de drie en zeven jaar en volgden ze gedurende een aantal jaren. Elke zes maanden werd het gewicht, de lengte en het lichaamsvet gemeten. Het slaapgedrag en de fysieke activiteiten van de kinderen werden op hun derde, vierde en vijfde genoteerd.

  Resultaten
  De onderzoekers ontdekten dat kinderen die op jonge leeftijd weinig sliepen op hun zevende een grotere kans hadden op een te hoog BMI (Body Mass Index). Zelfs wanneer de wetenschappers andere factoren die van invloed zijn op het BMI (bijvoorbeeld het geslacht) meenamen, bleek het slaappatroon van de kinderen nog een belangrijke rol te spelen.

  WIST U DAT…

  Oorzaak
  Hoe het komt dat kinderen die slecht slapen een hoger BMI hebben, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat kinderen die lang wakker zijn ook meer tijd hebben om te eten. Een andere mogelijkheid is dat de hormonen die de eetlust opwekken door te weinig slaap veranderen.

  Kinderen onder de vijf jaar hebben zo’n elf uur slaap per dag nodig. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat te weinig slaap kan leiden tot concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen.

  Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Makuneros (via Flickr.com).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd