Kankerbestrijdende broccoli geeft geheimen prijs

Iedereen weet het: broccoli gaat kanker tegen. Maar wat eigenlijk niemand weet, is hoe broccoli dat precies doet. Maar dat gaat veranderen. Wetenschappers verdiepten zich in de kwestie en concluderen dat broccoli cellen die kanker bestrijden, beschermt. En wanneer deze cellen muteren en kanker juist helpen, vernietigen stofjes in de overbekende groene groente deze.

Proteïnen in het gen P53 zorgen ervoor dat kankercellen geen kans krijgen om te groeien. Maar als er een mutatie optreedt in het gen, verdwijnt die bescherming. Ongeveer de helft van alle vormen van kanker in mensen wordt veroorzaakt door zo’n mutatie.

Isothiocyanaten kunnen echter uitkomst brengen. Deze stofjes vernietigen het werk van gemuteerde P53-genen. De P53-genen die kanker nog steeds bestrijden, houden de stofjes intact. Isothiocyanaten zitten onder meer in broccoli, waterkers en bloemkool.

De ontdekking is van grote waarde voor doktoren. Nu kunnen gemuteerde cellen er nog voor zorgen dat medicijnen tegen kanker niet aanslaan. Door de gemuteerde genen uit te schakelen, kan zo’n behandeling plots veel doeltreffender worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd