Gorilla loopt als een mens: evolutie of incident?

Een gorilla in een Engelse dierentuin is wereldnieuws. Het filmpje waarin het dier zich op twee in plaats van vier poten verplaatst, is al honderdduizenden keren bekeken en velen vragen zich af of we hier onder onze eigen ogen een evolutie zien voltrekken. Waarschijnlijk niet, zo legt antropoloog en expert in evolutie Kevin Hunt aan Life’s Little Mysteries uit.

“Het is niet ongebruikelijk voor apen om rechtovereind te staan, maar meestal lopen ze niet zo ver,” legt Hunt uit. “Als de gorilla vroeger een huisdier is geweest dan kan het zijn dat hij heeft geleerd om rechtovereind te lopen. Hij doet dan de mensen in zijn omgeving na.”

Vader
De vader van de gorilla schijnt ook regelmatig op twee benen het terrein verkend te hebben. Wellicht heeft hij het van de mensen geleerd en aan zijn zoon doorgegeven. “Of het is een raar trekje dat hij genetisch gezien geërfd heeft.”

Vraagstuk
Wetenschappers hebben wel interesse in de gorilla. Het is namelijk nog steeds onduidelijk waarom de mens uiteindelijk besloot om op twee benen verder te gaan. Wellicht kan de Engelse gorilla dat vraagstuk oplossen. Want waarom loopt het dier rechtovereind?

Twee redenen
De verzorgers van de gorilla geven aan dat het dier er twee redenen voor lijkt te hebben. Ten eerste kan hij zo over de muren heen kijken. En ten tweede is het dier in staat om zich met voedsel in de armen te verplaatsen.

Dat lijkt in lijn met de theorieën die er zijn over het loopgedrag van mensen. Wetenschappers vermoeden dat we op twee benen beter in staat waren om ons voedsel (fruit en noten bijvoorbeeld) te verkrijgen. Daarnaast zouden we zaken ook beter in de gaten hebben kunnen houden door op twee benen te lopen. Zo konden we bijvoorbeeld over gras en andere hindernissen heenkijken.

Bronmateriaal

"'Gorilla Walks Like A Man' Video Explained" - Lifeslittlemysteries.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd