Kanker is in speeksel te ‘zien’

Japanse en Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om kanker snel en gemakkelijk op te sporen: een speekseltest. Ze ontdekten dat diverse soorten kanker zich in speeksel op maar liefst 54 verschillende manieren manifesteren.

De wetenschappers bestudeerden het speeksel van 215 mensen. Onder hen bevonden zich ook kankerpatiënten. De onderzoekers ontdekten dat het speeksel van de zieke mensen andere kenmerken had dan dat van de gezonde proefpersonen. Ze concluderen dan ook dat een eenvoudige speekseltest voldoende is om verschillende soorten kanker – onder meer alvleesklierkanker en borstkanker – op te sporen.

Betrouwbaar
Vervolgens deden de onderzoekers een experiment om te kijken hoe betrouwbaar de methode was. De resultaten zijn hoopgevend. Alvleesklierkanker kon in 99 procent van alle gevallen in het speeksel worden gezien. In 95 procent van de gevallen was borstkanker zichtbaar en in 80 procent kon ook mondkanker worden gedetecteerd.

Snelle uitslag
De methode van de onderzoekers is in staat om in één keer 500 stoffen die in speeksel zitten op te sporen. Als deze methode in ziekenhuizen zou worden ingevoerd, zouden patiënten binnen een halve dag de uitslag te weten kunnen komen.

Tijdige behandeling
Met name in het geval van alvleesklier- en mondkanker kan de ontdekking doorslaggevend zijn. “De overlevingskansen wanneer iemand alvleesklierkanker en mondkanker heeft, zijn klein, omdat er in het begin weinig duidelijke symptomen zijn en men de ziekte pas later opmerkt,” laten de onderzoekers weten. “Speeksel kan gemakkelijker dan bloed of urine worden afgenomen.” De snelle diagnose zorgt ervoor dat er daarna snel gestart kan worden met de behandeling.

De onderzoekers willen de nieuwe methode niet alleen voor het opsporen van kanker gebruiken. Ze vermoeden dat ook andere aandoeningen met behulp van speeksel aan het licht kunnen komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd