Bevestiging voor eerste gefotografeerde exoplaneet

In 2008 werd voor het eerst een exoplaneet vastgelegd op de gevoelige plaat. Toentertijd was het nog niet honderd procent zeker of het object bij de zonachtige ster 1RXS 1609 een echte exoplaneet was. Nu is de identiteit van het object eindelijk definitief vastgesteld: het is een exoplaneet.

“Twee jaar geleden wisten we niet precies waar we mee te maken hadden: een jonge planeet bij een zonachtige ster, of een ander object zoals een achtergrondster”, zegt onderzoeker David Lafreniere van de universiteit van Toronto. Deze twijfel ontstond door de zeer grote afstand tussen de vermoedelijke exoplaneet en de ster.

Lafreniere: “Onze nieuwe observaties bevestigen dat de exoplaneet bij de ster hoort.” Dankzij deze ontdekking is het object in systeem 1RXS 1609 definitief de eerste gefotografeerde exoplaneet

Ver weg
Normaal zien astronomen voornamelijk exoplaneten die dicht om hun moederster draaien. Als een object zeer langzaam om een ster draait, is moeilijker te zien of het gaat om een planeet of niet.

Duizend jaar
1RXS 1609 is ongeveer acht keer massiever dan Jupiter en doet waarschijnlijk meer dan duizend jaar over een rondje om moederster HR 8799.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd