Kan een vingerafdruk veranderen? Ja!

vingerafdruk

Je vingerafdruk evolueert en blijft niet hetzelfde. Toch vormt dit geen probleem voor politieonderzoek, want de veranderingen zijn minimaal.

Wetenschappers hebben de verschillende vingerafdrukken van 15.597 personen vergeleken. Deze personen lieten meer dan vijf vingerafdrukken achter in een periode van minimaal vijf jaar. In het paper in het wetenschappelijke vakblad The Proceedings Of The National Academy of Sciences beweren de onderzoekers dat – naarmate de tijd verstrijkt – een vingerafdruk steeds meer afwijkt van het origineel.

Des te meer tijd er tussen twee afdrukken van dezelfde vinger zit, des te kleiner is de kans dat een computersysteem deze persoon aan zijn vingerafdruk kan identificeren. Het verschil is echter zo klein, dat het haast te verwaarlozen is. Daarnaast blijkt dat de kans dat het systeem een onschuldig persoon aanwijst als de dader nog veel kleiner is.

De onderzoekers beweren dat het geen probleem is dat een vingerafdruk evolueert. De grootste fouten in onderzoeken waarin vingerafdrukken als bewijsmateriaal worden gebruikt, worden veroorzaakt door de kwaliteit van beeldmateriaal. Een slechte foto van een vingerafdruk kan verkeerd geïnterpreteerd worden, waardoor de verkeerde persoon achter de tralies verdwijnt.

Hoewel op een plaats delict nog steeds wordt gezocht naar vingerafdrukken, krijgt DNA-onderzoek een steeds grotere rol. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat DNA-onderzoek niet 100% waterdicht is, omdat wetenschappers nog steeds niet weten hoe DNA kan reizen en omdat niet te achterhalen is hoe oud DNA is.

Onlangs is een nieuw wapen ontdekt in de strijd tegen criminaliteit. Misschien worden we in de toekomst wel geïdentificeerd aan de hand van ons microbioom.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd