Iemand lijkt een betere kok wanneer hij groenten serveert

brocolli2

Wil je geliefd worden om je kookkunsten? Dit is vrij simpel: serveer een groente!

Dit blijkt uit een recent onderzoek van Cornell University Food & Brand Lab. 500 Amerikaanse moeders kregen één van de vijf maaltijden voorgeschoteld, zoals biefstuk, kip en lasagne. Naast het hoofdgerecht kregen ze een bijgerecht geserveerd, zoals soepstengels, (gebakken) aardappelen en broccoli.

Opvallend is dat de deelnemers van het experiment een maaltijd met groente als bijgerecht beter vonden smaken. Ook gaven ze de kok een hogere waardering. “Eén groente op bord geeft een gerecht meer smaak”, zegt hoofdauteur Brian Wansink van het Cornell University Food & Brand Lab. “Ook al vindt iemand de groente niet lekker.”

Jammer dat de wetenschappers van dit onderzoek zich verlagen door deze propagandaposter te laten maken. De stelling is namelijk onwaar.
Jammer dat de wetenschappers van dit onderzoek zich verlagen door deze propagandaposter te laten maken. De stelling is namelijk onwaar.
Daarnaast kregen de 500 moeders een fictief verhaal te horen over een vrouw genaamd Valerie. Het verhaal ging over hoe Valerie opstond, naar het werk ging, boodschappen haalde, kookte voor haar gezin en samen met haar man televisie keek voor het slapengaan. In één versie van het verhaal bereidde Valerie boontjes, in het andere verhaal werd dit niet genoemd. De deelnemers van het onderzoek vonden de boontjesserverende Valerie bedachtzaam, attent en capabel. Wanneer Valerie geen boontjes serveerde, vonden de moeders haar saai, nalatig en egoïstisch.

Liefdevolle ouder?
Slechts 23% van de Amerikaanse ouders serveert voldoende groenten bij een hoofdgerecht. “Wie groenten serveert wordt niet alleen gezien als een betere kok, maar ook als een liefdevolle ouder”, vertelt Dr. Wansink. “Ik heb zelf het licht gezien en eet tegenwoordig meer groenten.”

Toch is het te betwijfelen of een moeder die groenten serveert echt als een betere ouder gezien wordt. Het is nogal een heftige uitspraak van Dr. Wansink, vooral omdat alleen moeders meededen aan het onderzoek en geen kinderen. En dan hebben we het nog niet eens over deze propagandaposter, waarin kinderen vertellen dat ze van hun moeder houden omdat ze kip met groenten heeft bereid. Dit vormt toch een flinke smet op een verder prima onderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd