Jouw vingerafdrukken kunnen meer vertellen over je voorouders

  vingerafdruk

  Wetenschappers hebben ontdekt dat de vingerafdrukken van Amerikanen die van oorsprong uit Afrika komen anders zijn dan die van Europese Amerikanen.

  Dat vingerafdrukken gebruikt kunnen worden om boeven te identificeren en op te sporen, weten we allemaal. Forensisch onderzoekers kijken dan naar heel specifieke kenmerken van de vingerafdruk. Bijvoorbeeld de plek waar een lijn op de vinger zich in twee lijnen splitst. Voor dit onderzoek keken wetenschappers naar deze details, maar ook naar het grotere geheel: het patroon van de vingerafdruk en het aantal lijnen waar de vingerafdruk uit bestaat.

  Afrikanen en Europeanen
  De onderzoekers bestudeerden de vingerafdrukken van 243 mensen: 61 mannelijke en 61 vrouwelijke Amerikanen die oorspronkelijk uit Afrika kwamen en 61 mannelijke en 60 vrouwelijke Amerikanen die oorspronkelijk uit Europa kwamen. Gekeken werd of de vingerafdrukken kenmerken hadden die alleen bij mannen of vrouwen of alleen bij mensen van een bepaalde oorsprong voorkwamen.

  De resultaten
  Er bleken geen significante verschillen te zijn tussen de vingerafdrukken van mannen en vrouwen. Maar er bleken wel verschillen te zijn tussen de vingerafdrukken van Amerikanen die van oorsprong uit Europa kwamen en de Amerikanen die van oorsprong uit Afrika kwamen.

  Antropologen hebben al eerder geprobeerd om aan de hand van vingerafdrukken meer te weten te komen over de voorouders van mensen. Dat onderzoek was echter steeds zonder resultaat. Dat komt doordat zij enkel keken naar de patronen van de vingerafdruk en het aantal lijnen. Door ook de details waar forensisch onderzoekers naar kijken, erbij te halen, komen we een heel eind verder, zo blijkt. Wellicht kunnen antropologen in de toekomst door vingerafdrukken te bestuderen meer te weten komen over de voorouders van mensen. Maar meer onderzoek is hard nodig. “We moeten naar een grotere groep mensen kijken en individuen met een nog grotere diversiteit aan voorouders bestuderen,” stelt onderzoeker Ann Ross.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd