Je computer kent je beter dan je vrienden

Computers kunnen op basis van een groot aantal likes op Facebook een veel betere inschatting maken van je persoonlijkheid dan je vrienden, familie en zelfs je partner. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze vergeleken hoe goed computers in vergelijking met mensen in staat zijn om zich een beeld te vormen van de persoonlijkheid van mensen. De onderzoekers verzamelden een aantal mensen en brachten hun persoonlijkheid in kaart. Vervolgens vroegen ze vrienden, familie en echtgenoten om de persoonlijkheid van deze persoon te schetsen. Daarna werd diezelfde vraag ‘gesteld’ aan een computer. Deze computer moest zijn beeld van de persoonlijkheid van de proefpersonen vaststellen op basis van likes op hun Facebookprofiel.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat een computer nog beter dan de meeste familieleden en vrienden in staat was om de persoonlijkheid van de proefpersonen correct te omschrijven. Alleen partners van de proefpersonen kwamen met hun beschrijving van de persoonlijkheid van hun wederhelft in de buurt van de prestaties van de computer. Met tien likes kon een computer al een betere omschrijving geven van de persoonlijkheid van een persoon dan een collega van die persoon kon. Met zeventig likes overtrof de computer de prestaties van een vriend of huisgenoot van de persoon. Met 150 likes presteerde de computer zelfs beter dan ouders en broers en zussen van de persoon. En met 300 likes kon de computer zelfs de partner van die persoon verslaan.

WIST JE DAT…

Likes
De onderzoekers wijzen erop dat de gemiddelde Facebook-gebruiker 227 likes heeft. En het onderzoek toont aan dat een computer op basis van die likes al een goed beeld kan krijgen van hoe die gebruiker in elkaar steekt. Sterker nog: op basis van die likes kan de computer ons beter doorgronden dan nabije familieleden en vrienden.

Her
“In de toekomst kunnen computers onze psychologische kenmerken afleiden en hun reactie daarop afstemmen,” voorspelt onderzoeker Wu Youyou. “Dat leidt tot de opkomst van emotioneel-intelligente machines met sociale vaardigheden. In dit verband lijken de interacties tussen mensen en computers die we in sciencefictionfilms zoals ‘Her’ zien, binnen bereik.”

Al met al zit er volgens de onderzoekers een belangrijke waarschuwing in hun studie. Het is tenslotte verre van ondenkbaar dat machines (in de toekomst) in staat zijn om onze gewoontes, behoeftes, ideeën en persoonlijkheidskenmerken af te lezen uit de enorme hoeveelheid Big Data die we – onbewust – onder meer op sociale media verzamelen. In hoeverre is dat een inbreuk op onze privacy? “We hopen dat consumenten, ontwikkelaars van technologie en beleidsmakers deze uitdagingen aangaan door wetten en technologieën die de privacy beschermen te steunen en gebruikers controle te geven over hun digitale voetafdruk,” stelt onderzoeker Michal Kosinski.

Bronmateriaal

"Computers using digital footprints are better judges of personality than friends and family" - Cam.ac.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd