Voorlente is al begonnen: eerste krokusjes in bloei

Goed nieuws voor mensen die de Hollandse winter al meer dan zat zijn: de voorlente komt – een maand eerder dan normaal – al op gang. Door relatief hoge temperaturen is de bloeiperiode van bijvoorbeeld krokusjes al gestart.

In het zuidwesten en midden van ons land bloeit het eerste speenkruid. En dat is best opvallend. vijftig jaar geleden piekte de bloei van speenkruid nog eind maart. Ook de eerste bloeiende sleedoorn is reeds een feit. Vijftig jaar geleden piekte de bloeiende sleedoorn rond half april. Ook de eerste gele krokusjes zijn gespot. Vroeger bloeiden die vanaf maart en zo’n enkele keer vanaf eind januari. Maar in 2015 zijn ze er extreem vroeg bij. Naast speenkruid, sleedoorn en krokusjes bloeit ook de forsythia, hazelaar, gele kornoelje en klein hoefblad reeds.

Wilde soorten
En naast krokusjes en hazelaars bloeit ook het fluitenkruid, de scherpe boterbloem, witte dovenetel, kropaar en kruipende boterbloem op diverse plaatsen al. Het lijkt erop dat deze soorten al de hele winter in bloei staan. Rond de jaarwisseling bleken namelijk al bijna 400 wilde of verwilderde plantensoorten in bloei te zijn gespot. Grote vraag is of deze planten een nieuw groeiseizoen zijn gestart of de winter gewoon hebben overgeslagen en hun oude groeiseizoen dus ongehinderd doorloopt.

Hoge temperaturen
Het is allemaal te wijten aan de relatief hoge temperaturen, zo stellen onderzoekers van de Wageningen University. December was ruim 1 graad Celsius warmer dan normaal. En in de eerste 12 dagen van januari lag de temperatuur 2,4 graden Celsius boven de normale temperatuur. Daarmee zijn de temperaturen vergelijkbaar met de temperaturen die we vijftig jaar geleden ongeveer halverwege maart ervoeren.

De voorlente is begonnen, zo stellen de onderzoekers. Maar dat wil niet zeggen dat we al afscheid moeten nemen van de winter. Die kan namelijk nog steeds de kop opsteken. Dat zagen we in 2012 wel. Door hoge temperaturen in december en januari begonnen diverse planten al vroeg met bloeien. Maar in februari ging het opeens nog flink vriezen, waardoor deze planten van een koude kermis thuiskwamen. Voor zover meteorologen het nu kunnen overzien, hoeven we de komende tijd nog geen strenge winter te verwachten. De temperatuur daalt weliswaar, maar strenge vorst blijft in ieder geval in de meerdaagse weersverwachting uit. En daarmee lijkt de weg vrij voor de voorlente die staat te trappelen om zich over het hele land te verspreiden.

Bronmateriaal

"Voorlente komt al op gang door hoge temperaturen" - Wageningenur.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd