Japanners creëren kunstmatige tornado om huizen te testen

Een tornado in de palm van uw hand? In Japan kan het! Wetenschappers hebben een machine gebouwd, die in staat is om een kunstmatige tornado op te wekken. De Japanners gaan de tornadosimulator gebruiken om te onderzoeken wat voor schade wervelwinden kunnen aanrichten. Japan kampt de laatste jaren steeds vaker met extreme weersomstandigheden. Afgelopen jaar kwamen 170 mensen om het leven door de torenhoge temperaturen.

“De laatste jaren komen er steeds vaker berichten binnen over schade door wervelwinden”, zegt Hitomitsu Kikitsu van het Japanse Nationale Instituut voor het Management van Land en Infrastructuur. “De simulator is in staat om een tornado met een kracht van 3 op de schaal van Fujita te produceren.” De windsnelheid in zo’n tornado bedraagt 252 tot 330 kilometer per uur. Genoeg om ernstige schade aan te richten.

De simulator heeft een breedte van 1,5 meter en is in het onderstaande filmpje in werking te zien. Kikitsu en zijn team gaan speciale modelhuizen bouwen die onder deze simulator passen. Vervolgens kunnen zij kijken of bepaalde constructies sterk genoeg zijn om de kracht van tornado’s te weerstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd