Reflecterende gewassen kunnen de aarde koelen

Als alle boeren besluiten om in de zomer meer reflecterende gewassen te planten, dan daalt de wereldwijde temperatuur met gemiddeld één graad Celsius. Dit beweren Joy Singarayer en haar collega’s van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië. “Deze oplossing werkt direct en is ook nog eens veilig, omdat gewassen ieder jaar opnieuw geplant worden.”

Reflecterende gewassen kaatsten meer zonlicht terug dan minder reflecterende gewassen, waardoor de aarde afkoelt. Daarom is het in de zomer slimmer om een wit t-shirt aan te trekken dan een zwart t-shirt, omdat een wit t-shirt minder warmte absorbeert. Zo houdt u uw hoofd koel.

Ongeveer elf procent van al het land op aarde wordt gebruikt om gewassen te planten. Singarayer en haar collega’s beweren dat verschillende gewassen qua reflectie 20 tot 40 procent verschillen. De reflectie wordt bepaald door verschillende zaken, zoals hoe harig bladeren zijn en de hoeveelheid en samenstelling van de wax op de bladeren van een gewas.

Daarnaast kunnen gewassen genetisch aangepast worden om ze nog reflecterender te maken. “Het is een interessant en aardig idee”, vindt John Shepherd van de universiteit van Southampton, die niet meewerkte aan het onderzoek. “De onderzoekers gaan namelijk uit van iets wat al aanwezig is, namelijk gewassen.”

WIST U DAT…

…kleine waterbellen mogelijk de aarde kunnen koelen?

Shepherd denkt dat het slimmer is om meer reflecterende gewassen te planten, dan om alle daken wit te schilderen. “Er zijn niet genoeg daken om een verschil te maken”, beweert Shepherd. “Gewassen bedekken een veel groter gebied. Wellicht maken reflecterende gewassen geen groot verschil, maar het is wel een betaalbare en veilige optie.”

Wat vindt u van het idee van Singarayer? Plaats uw reactie onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd