Jaarlijks 600.000 doden door meeroken

Trots omdat u gestopt bent met roken? Nu uw vrienden en collega’s nog zover krijgen, want meeroken is ook een serieus gezondheidsrisico. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat één op de honderd sterfgevallen veroorzaakt wordt door meeroken. Wereldwijd gaat het dan om zo’n 600.000 slachtoffers per jaar. Bijna tweederde daarvan betreft kinderen.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 192 landen. Ze concluderen dat wereldwijd meer dan één miljard mensen roken. Dat resulteert in vele meerokers, waarvan er jaarlijks 600.000 aan de gevolgen daarvan overlijden.

Kinderen
Ongeveer 61 procent van de overlijdens betreft kinderen. En dat is niet verwonderlijk; uit onderzoek blijkt namelijk dat 88 procent van de rokende ouders dat thuis doet en zo’n 80 procent doet dat ook nog eens in de nabijheid van hun kinderen. Met name kinderen met een verminderde weerstand zijn zeer kwetsbaar voor de schadelijke stoffen in sigaretten.

Hartkwaal
Wereldwijd rookt 40 procent van de kinderen, 33 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen mee. Dat resulteert in 379.000 gevallen in een dodelijke hartkwaal. Ook fatale ademhalingsproblemen, astma en longkanker vloeien uit het meeroken voort.

WIST U DAT…

Thuis
Volgens de onderzoekers zouden mensen zich bewuster moeten worden van de gevolgen van hun sigaret. Het verbod op roken in publieke gebouwen is een begin, maar ook thuis zou men een sigaret niet in de nabijheid van anderen moeten opsteken.

De wetenschappers baseren hun conclusies op cijfers uit 2004. Recentere gegevens zijn er niet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd