11 april 1954: de saaiste dag in de moderne geschiedenis

Computerexpert William Tunstall-Pedoe heeft met behulp van ingewikkelde algoritmes en zo’n 300 miljoen feitjes berekend wat de saaiste dag van de twintigste eeuw was. En hij komt uit op 11 april 1954. Er stierven op deze zondag geen belangrijke mensen, er gebeurde niets belangrijks en om wat voor reden dan ook werden er vrijwel geen belangrijke mensen geboren.

Tunstall-Pedoe studeerde af aan de Cambridge University en richtte de site TrueKnowledge.com op. Hier kunnen mensen vragen stellen en beantwoorden. Het resultaat: een database met zo’n 300 miljoen feitjes over belangrijke gebeurtenissen: de geboortedagen van beroemde mensen, belangrijke gebeurtenissen in de kunst en sport enzovoort.

Tunstall-Pedoe bedacht dat het met al die feitjes mogelijk moest zijn om de saaiste dag in de geschiedenis te bepalen. Nu is ‘saai’ natuurlijk een subjectief begrip: iemand van twaalf jaar oud vindt heel andere dingen saai dan iemand van 65. Daarom definieerde Tunstall-Pedoe ‘saai’ als ‘zonder gebeurtenissen’. Hij schreef daarop een script waarmee hij objectief kon vaststellen wanneer er het minst gebeurde en liet het los op de database van True Knowledge.

“Ironisch genoeg is deze dag door deze calculatie weer interessant geworden, omdat deze uitzonderlijk saai is,” zo moet Tunstall-Pedoe concluderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd