Is het Higgs-deeltje ontdekt?

Een fysicus van de universiteit van Pardua heeft een bericht op zijn blog geplaatst over de mogelijke ontdekking van een Higgs-deeltje door het Fermi National Accelator laboratorium in de Verenigde Staten. Deeltjesfysici zijn opgewekt, want de kans is groot dat Tommaso Dorigo het bij het rechte eind heeft.

Dorigo beweert dat een experiment in het Amerikaanse laboratorium resulteerde in heldere bewijzen van het bestaan van het Higgs-deeltje. De fysicus heeft het over een nieuwe ‘three-sigma, oftewel de statistische zekerheid van een bepaald resultaat. In dit geval is het 99,7 procent zeker dat het waarschijnlijke resultaat correct is. Toch is de kans 0,3 procent dat wetenschappers het niet bij het rechte eind hebben.

Three-sigma wordt niet gezien als een ontdekking, maar is wel een sterk bewijs van het bestaan van het Higgs-boson-deeltje”, zegt Jon Butterworth, een wetenschapper van de Large Hadron Collider. “Five-sigma is de gouden standaard.”

Het Higgs-deeltje zit in de standaardmodel van de deeltjesfysica – een theorie waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen beschreven worden – maar is nog nooit direct waargenomen. “Zonder dit mechanisme schiet het standaardmodel zeer ernstig tekort en moeten we op zoek naar nieuwe verklaringen voor het bestaan van massa”, vertelt professor Pierre van Mechelen aan Scientias.nl. “Het Higgsmechanisme werd al in de jaren ‘60 van de vorige eeuw voorgesteld en de meeste fysici geloven eigenlijk wel dat het op een of andere manier klopt.”

Als het bewijs van het bestaan van het Higgs-deeltje inderdaad is gevonden, dan wordt het waarschijnlijk aangekondigd tijdens de International Conference of High Energy Physics (ICHEP) in Parijs op 22 juli.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd