Spionagevliegtuig vliegt vier dagen op 20 kilometer hoogte

Boeing heeft een nieuw onbemand spionagevliegtuig aangekondigd. De Phantom Eye is één van de groenste vliegtuigen, aangezien het luchtvaartuig waterstof gebruikt als brandstof. Daarnaast vliegt het spionagevliegtuig met gemak vier dagen op twintig kilometer hoogte.

Volgend jaar vindt de debuutvlucht plaats, die vier tot acht uur gaat duren. De spanwijdte van het vliegtuig is 45 meter. De Phantom Eye kan ruim 200 kilo lading meenemen en vliegt met een snelheid van 275 kilometer per uur.

Het spionagevliegtuig is een echte lichtgewicht, want het luchtvaartuig heeft slechts twee 2,3 liter motors, die allebei 150 pk leveren. Dat is niet veel meer dan een gemiddelde auto. Dit klinkt logisch, want autofabrikant Ford heeft de motoren gemaakt voor Boeing.

De volgende stap is het produceren van zwaardere waterstofvliegtuigen, zoals passagiersvliegtuigen. Dit is niet onmogelijk. In de jaren ’80 ontwikkelden de Russen de Tupolev Tu-155, een aangepaste versie van de Tu-154. Het passagiersvliegtuig gebruikte waterstof als brandstof. De Tu-155 vliegt op dit moment helaas niet meer. Het luchtvaartuig is met pensioen gegaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd