BP plaatst kap over olielek

Komt er eindelijk een eind aan de olieramp in de Golf van Mexico? Misschien! Technici van BP plaatsten gisteren succesvol een kap over het olielek. Donderdag laat BP weten of alles goed is gegaan en of er geen olie meer vrijkomt uit het lek.

Op 27 juli moet BP verantwoording afleggen aan de aandeelhouders en de cijfers van het tweede kwartaal bekend maken. Het zou mooi zijn als daar direct tussen neus en lippen door gemeld kan worden dat dé olieramp van de 21e eeuw ten einde is.

Het is even wachten op de uitkomst van de integriteitstest, een analyse van hoeveel druk er zich opbouwt in de kap. Is de druk te hoog? Dan kan de kap blijven zitten, maar zijn er wel containerschepen nodig om olie af te voeren. Valt de druk mee? Dan kan het lek helemaal gedicht worden.

Containerschepen kunnen gemakkelijk gekoppeld worden aan de kap en zo olie opvangen uit het olielek. Als de Helix Producer aan het werk gaat, is het mogelijk om tussen de 60.000 en 80.000 vaten olie per dag op te vangen. Genoeg om ervoor te zorgen dat het lek dicht blijft.

Olieramp
Op 20 april 2010 vond een explosie plaats op het half-afzinkbare platform Deepwater Horizon, eigendom van oliemaatschappij BP, waarbij elf doden en zeventien gewonden vielen. Tijdens bluspogingen zonk het platform, waarbij de boorstang brak. Sindsdien stroomde er miljoenen liters ruwe olie per dag de zee in, waardoor de olieramp de grootste in de geschiedenis van de Verenigde Staten is.

Bronmateriaal

"BP Caps Oil Spill" - Discovery

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd