Is de vrouw dan toch het sterke geslacht?

Nieuw onderzoek wijst erop dat toch echt vrouwen het sterke geslacht zijn. En dat hebben ze te danken aan een chromosoom.

Mannen en griep: er wordt vaak wat lacherig over gedaan. Heren voelen zich namelijk al snel heel erg zielig en beroerd. Nieuw onderzoek wijst erop dat die waarneming niet helemaal klopt: mannen voelen zich niet heel erg snel zielig en beroerd. Nee, ze zijn – in vergelijking met dames – heel erg snel zielig en beroerd.

Sterker
Vrouwen hebben namelijk een veel sterker immuunsysteem dan mannen, zo blijkt uit onderzoek. “Uit statistieken blijkt dat onder mensen – en onder andere zoogdieren – vrouwen langer leven dan mannen en dat ze beter in staat zijn om bloedvergiftiging, infecties en trauma’s op afstand te houden,” legt onderzoeker Claude Libert uit.

WIST U DAT…

…een sportauto mannen echt niet aan de vrouw helpt?

Chromosoom
Maar hoe komt dat? “Wij geloven dat dit te maken heeft met een X-chromosoom.” Vrouwen hebben er daar twee van. Mannen maar één. En daar zit ‘m de kneep. Ons immuunsysteem wordt voor een deel geregeld door microRNA’s. MicroRNA’s kunnen bijvoorbeeld de groei van kanker tegengaan en stofjes die ziekten bestrijden een boost geven. Een groot deel van de microRNA’s houdt zich op in het X-chromosoom. Er zijn echter ook microRNA’s die ons zwakker maken: ze remmen de genen die ons moeten beschermen tegen ziekten af. Omdat vrouwen twee X-chromosomen hebben, kunnen ze het bestaan van die microRNA’s gemakkelijker compenseren dan mannen. En dat maakt hun immuunsysteem sterker, zo is binnenkort in het blad BioEssays te lezen.

Nader onderzoek is noodzakelijk, zo stellen de onderzoekers. Hopelijk stelt het de wetenschappers in staat om ziekten in de toekomst nog beter te bestrijden.

Bronmateriaal

"Women have stronger immune systems than men and it's all down to a single chromosome" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rebecca Trynes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd