Buigzame afstandsbediening komt eraan

Zappen doen we in de toekomst door de afstandsbediening te buigen en te draaien. Een Japans bedrijf brengt die toekomst nu wat dichterbij.

Als het aan de Japanners ligt, komt de eerste buigzame en draaibare afstandsbediening namelijk volgend jaar al op de markt. En u kunt er van alles mee. Door de afstandsbediening iets te draaien, kan er bijvoorbeeld door menu’s worden gescrold. Door te buigen kunt u het volume van de tv aanpassen.

Piëzo-elektrisch effect
Hoe werkt het? Met het piëzo-elektrisch effect. In de afstandsbediening zitten bijzondere kristallen die elektrische spanning creëren wanneer ze onder druk (door buigen en draaien, bijvoorbeeld) komen te staan.

Buigen en draaien maar! Foto: Murata.com

Geen warmte
In de afstandsbediening – die ontwikkeld is in nauwe samenwerking met wetenschappers – zitten twee sensoren. Eentje voor het buigen en eentje voor het draaien. Ook deze zijn bijzonder. Normaal gesproken is zo’n laagje dat op druk reageert, namelijk ook vatbaar voor hitte (pyro-elektrisch effect). Het bedrijf heeft het laagje aangepast, zodat het enkel op druk en niet op warmte reageert.

De afstandsbediening – Leaf Grip Remote Controller – wordt volgende week officieel gepresenteerd en ligt naar verwachting in 2012 in de winkels.

Bronmateriaal

"Development of Sensor Device Using High-transparency Organic Piezoelectric Film" - Murata.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Murata (via Murata.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd