Is de Mona Lisa een zelfportret?

Onderzoekers gaan ver – heel ver – om die eeuwenoude vraag te kunnen beantwoorden. Binnenkort hopen de Italiaanse wetenschappers de resten van de schilder van de Mona Lisa – Leonardo da Vinci – te kunnen opgraven om zo vast te stellen of hij misschien zichzelf op het doek heeft vereeuwigd.

De Mona Lisa wordt al eeuwenlang door mysterie omgeven. De naam van de glimlachende dame is namelijk onbekend. Lang werd gedacht dat de vrouw Lida del Giocondo is, maar de speculaties gaan al eeuwen verder. Misschien was het Da Vinci’s moeder. Of zelfs Da Vinci zelf.

Wetenschappers willen die speculaties nu beëindigen en de waarheid boven tafel brengen door Da Vinci op te graven en zijn schedel te vergelijken met die van de lachende dame. Da Vinci stierf in 1519 en werd in Chateau Amboise in Frankrijk begraven. Dit kasteel werd tijdens de Franse revolutie echter verwoest. Men neemt aan dat de schilder later in een kleinere kapel van het kasteel is herbegraven. Daar zou een inscriptie boven de tombe op wijzen. Zeker is dat echter niet.

Sommige wetenschappers nemen aan dat Leonardo da Vinci homoseksueel was en een voorliefde voor raadsels had. Dat zou verklaren waarom hij zichzelf als een vrouw heeft afgebeeld.

Als de wetenschappers groen licht krijgen om de schilder op te graven, zullen er verschillende onderzoeken worden gedaan. Zo wordt het DNA van Da Vinci vergeleken met dat van enkele familieleden die in Italië zijn opgegraven. Ook wordt de doodsoorzaak – voor zover mogelijk – vastgesteld. De wetenschappers wachten nu nog op goedkeuring van Franse ambtenaren. De eigenaren van het kasteel hebben in principe met de opgraving ingestemd. Formele goedkeuring zou in de zomer moeten volgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd