Sluitende ozonlaag zorgt voor opwarming

De ozonlaag is zich aan het herstellen. En dat is goed. Tenminste, dat werd lang aangenomen. Wetenschappers beweren nu echter dat het sluiten van de ozonlaag het broeikaseffect op het zuidelijk halfrond verergert. Het lijkt erop dat het klimaat nog wel de nodige verrassingen voor ons in petto heeft.

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica werd ooit als de grootste bedreiging van het klimaat gezien. Maar wetenschappers hebben vastgesteld dat het gat het poolgebied goed heeft gedaan; opwarming werd voorkomen. Sterke winden zorgden ervoor dat er meer zomerse wolken ontstonden. Deze witte wolken reflecteerden het zonlicht, waardoor de zonnewarmte van het oppervlak werd gehouden.

Dat alles hebben we te danken aan het stofje aerosol. Dit zijn kleine reflecterende deeltjes die een grote invloed op het klimaat kunnen hebben. Broeikasgassen absorberen infrarode straling van de aarde en laten dit weer los in de vorm van warmte. Hierdoor warmt de aarde op. Aerosol gaat dit tegen door de warmte de ruimte in te reflecteren en de aarde zo te koelen.

Onder het gat in de ozonlaag op Antarctica zorgen sterke winden ervoor dat zout water uit de zeeën vernevelt en in wolken opgaat. Deze wolken bestaan uit aerosol en reflecteren dus de warmte. De afgelopen decennia is dit effect door het gat in de ozonlaag vergroot. Zodra het gat sluit, is het echter gedaan met de extra wolken en warmt het zuidelijk halfrond geleidelijk op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd