Instagram vormt groot gevaar voor bord vol met heerlijk eten

instagram

We instagrammen wat af. En opvallend genoeg staat eten vaak centraal op die foto’s. Een slecht idee, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer mensen naar te veel foto’s van voedsel kijken, wordt het namelijk lastiger om echt te genieten van eten.

Dat stellen onderzoekers van de Brigham Young University. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder 232 mensen. De proefpersonen kregen foto’s van voedsel te zien en moesten beoordelen hoe smakelijk het eten eruit zag. De helft van de proefpersonen kreeg zestig foto’s van zoet voedsel (taart, chocolade) te zien, terwijl de andere helft zestig foto’s van hartig voedsel (chips en patat) bekeek. Nadat de proefpersonen de foto’s hadden beoordeeld, kregen ze allemaal pinda’s (hartig voedsel), waarna de proefpersonen moesten aangeven hoezeer ze van die pinda’s genoten.

WIST U DAT…

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die naar foto’s van hartig voedsel hadden gekeken, aanzienlijk minder van de pinda’s genoten dan de mensen die zoet voedsel hadden bewonderd. Dat is opvallend, omdat de mensen die foto’s van hartig voedsel hadden bekeken, niet geconfronteerd waren met foto’s waarop pinda’s te zien waren. “Je wordt moe van de smaak, zonder dat je het voedsel eet,” verklaart onderzoeker Ryan Elder. “Je zintuigen zijn verveeld: je bent er klaar mee. Je wilt die smaakervaring niet meer.”

Het advies van de onderzoekers? “Als je meer van het consumeren van voedsel wilt genieten, moet je niet naar te veel foto’s van voedsel kijken,” vertelt onderzoeker Jeff Larson. “Zelfs ik voelde me een beetje misselijk tijdens het onderzoek waarin we naar al die foto’s met zoetigheid keken.” Maar mensen kunnen de studie ook op een andere manier in hun voordeel gebruiken. Zo kunnen chocoholics ervoor kiezen om naar foto’s met chocolade te kijken en zo voorkomen dat ze heel veel chocolade eten. De onderzoekers benadrukken dat het effect sterker wordt naarmate men meer foto’s bekijkt. “Je moet echt naar een redelijk aantal foto’s kijken om dit effect te verkrijgen,” legt Elder uit. “Het is niet zo dat als je twee of drie keer naar iets kijkt, je dat verzadigde gevoel krijgt.”

Bronmateriaal

"How Instagram can ruin your dinner" - Byu.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van BYU.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd