‘s Werelds oudste Joodse gebedenboek ontdekt

Wetenschappers hebben een bijzonder oud Joods gebedenboek ontdekt. Het boek stamt uit het jaar 840 en is daarmee het oudste Joodse gebedenboek dat tot op heden is teruggevonden.

Nog niet zo lang geleden maakten Italiaanse onderzoekers bekend de oudste Torah-rol te hebben ontdekt. De rol stamde uit de twaalfde of dertiende eeuw. Het gebedenboek dat wetenschappers van de Green Collection – één van ‘s werelds grootste collecties zeldzame Bijbelse teksten en voorwerpen – nu hebben ontdekt is nog eens drie- tot vierhonderd jaar ouder.

Het gebedenboek bestaat uit perkament en bevindt zich nog in de originele binding. Uit onderzoek blijkt dat het boek te verdelen is in zes secties. Zo staan er onder meer honderd zegen- en morgengebeden in, maar zijn er ook gedichten over het einde der tijden en een poëtische versie van het boek Zerubbabel te vinden.

De vondst is belangrijk, zo legt onderzoeker Jerry Pattengale uit. “Dit Hebreeuwse gebedenboek vult het gat tussen de Dode Zeerollen en andere Joodse teksten uit de negende en tiende eeuw.

Foto: The Green Collection.
Foto: The Green Collection.

Bronmateriaal

"Green scholars discover world's oldest Jewish prayer book" - Demoss.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door The Green Collection.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd