In uw eentje een duet zingen: het kan!

Dankzij de wetenschap is het nu mogelijk om in uw eentje een duet te zingen. Gemakkelijk is het echter niet.

Tweestemmig of in canon zingen terwijl u helemaal alleen thuis bent? Het behoort dankzij een uitvinding van onderzoeker Sidney Fels van de universiteit van British Columbia nu tot de mogelijkheden.

Handschoen
Fels ontwikkelde speciale handschoenen met daarin sensoren die kunnen ‘voelen’ waar ze zich in de ruimte bevinden. Hun locatie associëren ze weer met bepaalde geluiden die vervolgens door een kunstmatige stem worden geproduceerd. De sensoren in de rechterhand zijn bijvoorbeeld zo ontworpen dat ze buigingen detecteren. Wanneer een hand zich sluit, ontstaan geluiden. De positie van de hand bepaalt weer welke toonhoogte deze geluiden hebben.

Experiment
De handschoenen zijn al door diverse muzikanten uitgeprobeerd. En met succes, zo is in onderstaand filmpje te zien (eventueel even doorspoelen naar 1.49 en 3.23). Het ziet er misschien vrij eenvoudig uit. Maar gemakkelijk is het toch niet: zo’n duet in uw eentje zingen. “Er is ongeveer 100 uur voor nodig om een muzikant te leren om te spreken en het systeem te gebruiken,” vertelt Fels.

De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor hun handschoenen. “Het is alsof je een muziekinstrument bespeelt dat stemgeluid produceert,” meent Fels. Met name mensen die moeite hebben met spreken, kunnen gebaat zijn bij de uitvinding.

Bronmateriaal

"“Duet of one” possible with hand-controlled voice synthesizer" - UBC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vincent van der Heijden (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd