Eerste gekweekte hamburger in oktober ‘af’

Een Nederlandse onderzoeker verwacht in oktober van dit jaar reeds de eerste gekweekte hamburger te kunnen serveren.

Dat vertelde de wetenschapper Mark Post tijdens een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science. Post startte zijn onderzoek vorig jaar. Het is een lastige missie. Om ervoor te zorgen dat het grote publiek het gekweekte vlees omarmt, moet het er zeker net zo uitzien als ‘gewoon’ vlees en ook minstens zo goed smaken.

Stamcellen
Om dat te bewerkstelligen, werkt de onderzoeker van de universiteit van Maastricht met stamcellen. Post haalt de stamcellen uit slachtafval en laat ze uitgroeien tot lange, zeer dunne lapjes. Die stapelt hij op elkaar om een hamburger ‘te bouwen’. Hoe dat exact leidt tot een smakelijke hamburger? Post hult zich in stilzwijgen. Logisch: er valt hoogstwaarschijnlijk veel geld te verdienen met deze kunstmatige hamburger. Vele miljarden worden er wereldwijd aan de verkoop van vlees verdiend. In de toekomst hopen onderzoekers (en de bedrijven die hun studies financieren) dat hun gekweekte vlees een deel van deze markt op kan eisen.

WIST U DAT…

…accijns op vet voedsel er echt voor zorgt dat mensen minder vet gaan eten?

Milieu
Maar het draait niet alleen om geld. Gekweekt voedsel heeft namelijk nog meer voordelen. De wereldbevolking groeit hard en al die monden moeten gevoed worden. Gekweekt vlees is een fraaie en milieuvriendelijkere oplossing voor dat probleem. Zo is volgens Post in vergelijking met ‘gewoon’ vlees veertig procent minder energie nodig voor de productie van zijn vlees.

Oktober
Post heeft 250.000 euro tot zijn beschikking om die eerste gekweekte hamburger te voltooien. Onduidelijk is wie dit geld in het onderzoek heeft gestopt. Maar één ding lijkt wel vast te staan: die gekweekte hamburger komt er. En mogelijk zelfs al in oktober van dit jaar.

Natuurlijk is de Nederlandse wetenschappers niet de enige die aan een gekweekt lapje vlees werkt. Ook in andere landen wordt hard geëxperimenteerd. Patrick Brown van de Stanford University probeert bijvoorbeeld vlees te maken van plantaardige materialen. Toch is de vraag niet wie als eerste met een overtuigende vleesvervanger komt. Belangrijk is de vraag of die eerste overtuigende vleesvervanger overtuigend genoeg is om zelfs de grootste vleeseters te doen watertanden.

Bronmateriaal

"Meat From the Lab, Soon Ready for Market" - AAAS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Renee Comet (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd