Huayna Picchu: de ruïnestad die we allemaal kennen, maar mogelijk al een eeuw bij de verkeerde naam noemen

Nu kennen we de beroemde Incastad onder de naam ‘Machu Picchu’. Maar dat is mogelijk gestoeld op een misverstand.

Vandaag de dag is de befaamde Incastad Machu Picchu één van de meest erkende, archeologische vindplaatsen ter wereld. De stad vertegenwoordigt een blijvende herinnering aan het Inca-rijk; het grootste imperium in pre-Colombiana Amerika. Hoewel de stad nu een van de meest bezochte attracties in Latijns-Amerika is, waren de ruïnes zo’n 100 jaar geleden een stuk minder bekend. En dat heeft er vermoedelijk toe geleid dat we de stad nu al een eeuw lang bij de verkeerde naam noemen.

Herontdekking
In 1911 herontdekte de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de Peruaanse Incastad, waarna hij het onder de aandacht van de wereld bracht. Toentertijd genoten de oude ruïnes zoals gezegd weinig bekendheid; zelfs niet onder degenen die in de Peruaanse regio Cusco woonden. De hoogste berg naast de oude stad, Machu Picchu, was wél bekend. Die naam is vervolgens blijven hangen, waardoor vandaag de dag ook nog steeds de oude Incastad zo genoemd wordt.

Meer over de herontdekking van Machu Picchu
Toen de Inca’s in de zestiende eeuw onder de voet werden gelopen door de Spanjaarden viel de hele samenleving uiteen en werd Machu Picchu verlaten. Machu Picchu raakt vervolgens in de vergetelheid. Tot Hiram Bingham van de universiteit van Yale in 1911 door enkele bewoners van Peru naar de stad wordt gebracht. Machu Picchu staat vanaf dat moment weer in het centrum van de belangstelling. In tegenstelling tot andere Inca-steden, is Machu Picchu niet vernietigd, maar zeer goed bewaard gebleven. Het is dan ook de ultieme plek om meer te weten te komen over de Inca’s. Alhoewel: de stad levert tot op heden vooral vragen op. Want de wetenschap mocht dan een hele stad ontdekt hebben: heel veel wijzer worden we er nu ook weer niet van.

Het zou echter goed kunnen dat de naam Machu Picchu dus gestoeld is op een misverstand. Meer dan 110 jaar na Binghams eerste bezoek aan de ruïnes, hebben onderzoekers Donato Amado Gonzales en Brian Bauer zich over Binghams originele veldnotities gebogen. Ook bestudeerden ze kaarten uit het begin van de 20e eeuw van de regio en eeuwenoude landdocumenten uit verschillende archieven. “We hebben verschillende kaarten en atlassen onderzocht die al waren gedrukt voordat Bingham de ruïnes bezocht,” vertelt Bauer.

Huayna Picchu
Het leidt tot een opvallende ontdekking. “Er zijn significante gegevens die suggereren dat de Incastad eigenlijk ‘Picchu’ heette, of, nog waarschijnlijker, ‘Huayna Picchu’,” aldus Bauer. De onderzoekers baseren zich onder andere op een atlas uit 1904 die, zeven jaar voordat Bingham in Peru aankwam, werd gepubliceerd. In die atlas worden de ruïnes van de Incastad Huayna Picchu genoemd. Ook blijkt deze naam te worden genoemd in verslagen die door Spanjaarden zijn geschreven, relatief kort nadat de regio tegen het einde van de 16e eeuw onder hun controle kwam.

Al met al lijkt het er dus sterk op dat de oude Inca’s hun stad oorspronkelijk Huayna Picchu noemden. Maar ach, what’s in a name…

Bronmateriaal

"Study reconsiders name of Peru’s Machu Picchu" - University of Illinois Chicago

Afbeelding bovenaan dit artikel: Paula Nardini via Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd