Honderden brieven van Willem van Oranje online te lezen

Ooit een brief van Willem van Oranje willen lezen? Nu krijgt u de gelegenheid! Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis heeft vierhonderd nog nooit eerder gepubliceerde brieven van de beroemde prins van Oranje online gezet. De brieven stammen uit de zestiende eeuw en zijn geschreven in het Frans, Duits, Latijn en Italiaans.

De correspondentie is boeiend om te lezen, omdat Van Oranje en andere belangrijke personen het hebben over de Tachtigjarige Oorlog, toen Willem van Oranje veldtochten ondernam. Daarnaast gaan er brieven over de inkomsten en uitgaven van de prins in 1572 en 1573.

Een kijkje nemen in het archief? Ga naar de website van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Op het moment van schrijven ligt de website eruit, wat waarschijnlijk komt door de overbelasting van de server. Wanneer de website niet werkt, kunt u het beste later vandaag nog eens proberen om de site te bezoeken.

WIST U DAT…

…archeologen onlangs een massagraf vonden in Alkmaar, dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog is gegraven?

Willem van Oranje is de Vader des Vaderlands en streed voor godsdienstvrijheid en de verdrijving van de Spanjaarden uit Nederland. Van Oranje werd in 1584 vermoord door de Fransman Balthasar Gerards in de Prinsenhof in Delft. De kogelgaten zijn vandaag de dag nog steeds in de muur te zien. Ruim zestig jaar na de dood van Van Oranje eindigde de Tachtigjarige Oorlog met als resultaat dat de Noordelijke Nederlanden zich als onafhankelijke staat afscheidden van de Zuidelijke Nederland. Nederland was geboren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd