Honden slaan kennis op om later te gebruiken, net als mensen!

hond

Honden kunnen bepaalde handelingen leren, opslaan en herhalen. Dit betekent dat honden over een declaratief geheugen beschikken. Dit is een vorm van het langetermijngeheugen waarbij opgeslagen kennis bewust beleeft of opgeroepen kan worden. Ook mensen hebben een declaratief geheugen. Zo gebruiken wij het bijvoorbeeld tijdens een spelletje Triviant.

Hongaars wetenschappers melden in Animal Cognition dat zij enkele testen met honden hebben gedaan om het declaratief geheugen te checken. De onderzoekers gebruikten de ‘Do as I Do’-methode. Dit is een nieuwe trainingstechniek, waarbij honden gedrag leren door hun baasje te imiteren.

Een experiment verliep als volgt: de eigenaar Valentina zorgt dat haar hond aandacht voor haar heeft. Dan doet Valentina iets, bijvoorbeeld een belletje rinkelen. Na een pauze – waarin zowel hond als baasje allerlei verschillende activiteiten uitvoeren – gaat Valentina weer terug naar haar oorspronkelijke positie en geeft het commando ‘Do it!’ De hond weet exact wat er hierna gaat gebeuren, pakt de bel en rinkelt ermee. Het maakt niet uit of Valentina vervangen wordt door een willekeurige voorbijganger: de hond pakt geheel zelfstandig het belletje.

Video’s

Benieuwd naar de ‘Do as I do’-methode? Op het YouTube-kanaal van Claudia Fugazza van de Eötvös Loránd universiteit staan veel filmpjes van trainingen met honden.

De tests tonen aan dat honden in staat zijn om bekende acties en nieuwe acties te herhalen na een pauze. Bekende acties kunnen na tien minuten herhaald worden, terwijl nieuwe trucjes na maximaal één minuut herhaald moeten worden. Hoewel de honden tijdens de pauzes werden afgeleid, had dit geen invloed op de activiteiten,

Declaratief geheugen
“Het vermogen om een actie met een vertraging op te roepen, betekent dat de honden over een zogenoemd declaratief geheugen beschikken”, concludeert Fugazza. “Dit blijkt ook wel uit het feit dat nieuwe acties – die nog niet eerder zijn aangeleerd – moeiteloos worden geïmiteerd.”

Slimmer dan katten
Onze trouwe viervoeters blijven ons continu verbazen. Hoewel ze ons niet snel zullen verslaan in een spelletje Triviant, zijn ze katten wel te slim af. Al blijkt dat niet altijd in de praktijk.

Bronmateriaal

"Owner to dog – “Just do it!”" - Springer.com
Fugazza C & Miklósi A (2013). Deferred imitation and declarative memory in domestic dogs. Animal Cognition; DOI 10.1007/s10071-013-0656-5

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd