Holografische televisie binnen tien jaar in uw huiskamer?

  Wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben de eerste holografische 3D-film gemaakt, die bijna in real-time afspeelt. Dit is mogelijk dankzij een nieuw soort plastic, dat in staat is om een hologram elke twee seconden te vernieuwen. Voorlopig ververst het beeld helaas niet snel genoeg om een voetbalwedstrijd of soapserie te kijken.

  Wetenschappers verwachten dat de holografische televisie binnen tien jaar realiteit is. “Iets dat ooit science-fiction was is tegenwoordig mogelijk”, zegt fysicus Nasser Peyghambarian van de universiteit van Arizona in Tucson.

  Zestien camera’s worden gebruikt om een object te filmen. Deze beelden worden door een computer omgezet in een holografische pixels, oftewel ‘hogels’. Deze worden getransformeerd in een optisch signaal, dat een laser projecteert op een fotorefractief scherm. U kunt dit vergelijken met een beamer en een projectiescherm.

  WIST U DAT…

  …Japan het WK voetbal van 2022 als hologram wil uitzenden?

  Wanneer het licht van een laser het plastic scherm raakt, dan slaat het scherm de beelden op. Wanneer het scherm een nieuw beeld ontvangt, dan wordt het oude gewist.

  “Holografie komt eindelijk tot leven”, zegt Seth Riskin van het MIT museum, waar veel hologrammen zichtbaar zijn. “Tot nu toe zwierf de technologie als een zaadje door de lucht, maar nu heeft het eindelijk een bodem gevonden om te ontkiemen.”

  Hieronder twee voorbeelden van de vernieuwde techniek. Deze video’s zijn gemaakt door wetenschappers van de universiteit van Arizona.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd