Hoe vroeger naar bed, hoe gezonder het hoofd

 PSYCHOLOGIE  Tieners moeten voor tien uur ‘s avonds in bed liggen. Dit is de conclusie van een nieuw onderzoek. Wanneer tieners gemiddeld minder dan vijf uur slapen, hebben ze 71 procent meer kans om een depressie te ontwikkelen dan tieners die acht uur slapen. Daarnaast denken kortslapende tieners vaker na over het plegen van zelfmoord.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 15.000 studenten en hun ouders op Amerikaanse scholen. De gemiddelde slaaptijd bedraagt zeven uur en 53 minuten. Dit is redelijk laag, aangezien jongeren gemiddeld negen of meer uren per nacht horen te slapen. Jongeren die voor tien uur naar bed gaan, slapen gemiddeld acht uur en tien minuten: 33 minuten langer dan diegenen die na elf uur naar bed gaan, en 40 minuten langer dan tieners die na twaalf uur naar bed gaan.

“Ons onderzoek toont aan dat een goede nachtrust zorgt voor een betere weerstand tegen depressiviteit en zelfmoordgedachten”, vertelt Dr. James Gangwisch van de Columbia universiteit in New York.

Het onderzoek heeft het echter niet over bijverschijnselen. Wat zijn de achterliggende oorzaken dat jongeren korter slapen? Ligt het misschien aan een verscheurde thuissituatie? Speelt een actief uitgaansleven een rol? Om een depressie enkel aan een korte nachtrust te koppelen, lijkt een beetje kort door de bocht. Het kan een factor zijn, maar mogelijk spelen hier meer factoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd