Delen eerste vliegtuig op Antarctica gevonden

 GESCHIEDENIS  Een expeditie heeft op Antarctica onderdelen gevonden van een vliegtuig. Ze menen dat het om het eerste vliegtuig dat naar het koude continent vloog, gaat. Het vliegtuigje zonder vleugels is zo’n 100 jaar geleden door de poolontdekker Douglas Mawson op Antarctica achtergelaten.

Australië heeft jarenlang naar het Vickers-vliegtuig met één propeller gezocht. Het behoort toe aan Douglas Mawson, een beroemde Australische poolontdekker. Hij liet zijn vliegtuig tijdens een expeditie van 1911 tot 1914 achter. Mawson wilde over Antarctica vliegen, maar zijn vliegtuig stortte – nog voor de expeditie – tijdens een demonstratie neer. De vleugels waren beschadigd en er was geen tijd om deze te repareren. Mawson besloot de vleugels eraf te halen en de rest van het vliegtuig te gebruiken om zijn spullen door de sneeuw te trekken. Maar zelfs op de grond begaf het voertuig het.

Volgens de Mawson’s Huts Foundation is het vliegtuig al snel omringd geraakt door ijs , vervolgens in de beweging van de gletsjer meegegaan en bij zee aangekomen. Daar zou het vliegtuigje zonder vleugels al zo’n honderd jaar liggen. Het is een wonder dat de onderzoekers het vliegtuig hebben gevonden. Op de dag van de ontdekking lagen juist de rotsen bloot en was de getijde laag genoeg om het vliegtuig te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd