Alle vrouwen die zich dit wel eens verontrust afvragen, kunnen opgelucht ademhalen. Er is nu een bloedtest waarmee ze hun biologische klok zorgvuldig kunnen monitoren. De test geeft aan hoeveel eitjes er nog in de eierstokken zitten en moet helpen om gezinsuitbreiding en vruchtbaarheidsbehandelingen beter te plannen.
De test is ontwikkeld door Australische wetenschappers en voorspelt de hoeveelheid hormonen op basis van de concentratie van een specifiek vruchtbaarheidshormoon. Heel concreet: vrouwen weten dankzij de bloedtest hoe snel hun biologische klok werkelijk tikt.
In klinieken worden al langer tests gebruikt om de kwaliteit van de overgebleven eitjes vast te stellen. Deze bloedtest is echter niet bedoeld voor klinieken, maar voor particulier gebruik. De vrouwen kunnen de test zelf afnemen en vervolgens indien nodig de stap naar een kliniek maken.
Vrouwen worden met zo’n één tot twee miljoen eitjes geboren en verliezen er met elke menstruatie één of twee. Maar van de overgebleven eitjes is slechts een beperkt deel goed genoeg om uiteindelijk tot een gezonde baby te leiden. De kwaliteit van de eitjes neemt nadat een vrouw 35 jaar is af. De snelheid waarmee dit gebeurt verschilt per vrouw. Veel vrouwen komen er te laat achter dat hun goede eitjes ‘op’ zijn. De test moet dat voorkomen.
De test komt volgende maand in Australië op de markt en als het een succes wordt, komt deze wereldwijd in de schappen te liggen. Volgens professor Peter Illingworth, medisch directeur van IVF Australia vormt de test een bijzondere stap voorwaarts. “Wat de test zal doen is het identificeren van jongere vrouwen die het risico lopen op latere leeftijd niet zo gemakkelijk kinderen te kunnen krijgen.” Volgens hem zullen vrouwen er door de test bijvoorbeeld achterkomen dat ze de kans lopen vervroegd in de menopauze terecht te komen. Dankzij de test kunnen ze daar op in spelen. Zo weten vrouwen beter wanneer ze een complexe en dure vruchtbaarheidsbehandeling moeten ondergaan.