Oppervlak Vostokmeer binnen handbereik

Wetenschappers bereiken bijna het oppervlak van het Vostokmeer. Het Vostokmeer is een meer onder een dikke ijskap in Antarctica. Het meer is 250 kilometer lang en vijftig kilometer breed. Wetenschappers denken het meer dit jaar of in 2011 te bereiken. Ze vinden dan misschien wel nog nooit eerder ontdekte micro-organismen.

Het meer is al miljoenen jaren verborgen onder het Antarctische ijs. Wetenschappers boren op dit moment door het ijs om meer te leren over het afgesloten meer. De Russische boorspecialisten moeten nog slechts honderd meter boren. Dit is geen makkelijke taak, want de Russen moeten ervoor zorgen dat de steriele omgeving niet wordt besmet met vreemde substanties.

Momenteel is het boorgat 3.650 meter diep. In totaal moeten de Russen door 3.750 meter ijs boren. In 2008 bereikten de onderzoekers een diepte van 3.677 meter, maar toen kwam de boorkop vast te zitten. Hierdoor moesten ze een stukje terug en graafden ze een andere route vanaf 3.590 meter diepte.

“Het is mogelijk dat we micro-organismen vinden, die we nog nooit eerder hebben gezien”, vertelt Valery Lukin, leider van de Russische Antarctische Expeditie. “Dit is ook één van de hoofddoelen van de missie.”

Het water in het Vostokmeer is vloeibaar en heeft een temperatuur van ongeveer -3 graden Celsius. Normaal bevriest water van -3 graden Celsius, maar door de hoge druk ligt het vriespunt lager. Het meer wordt verwarmd door de geothermische warmte van de aarde. De aarde verwarmt de bodem van het meer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd