Hoe groter het ontbijt, hoe dikker de buik

Het nuttigen van een groot ontbijt zou ervoor zorgen dat mensen gedurende de dag minder calorieën naar binnen werken. Onzin, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die een flink ontbijt naar binnen schuiven, krijgen over de hele dag gezien zelfs meer calorieën binnen dan mensen die beperkt ontbijten. De studie suggereert dat een klein ontbijt mensen niet dikker, maar juist slanker maakt.

De onderzoekers verzamelden 380 proefpersonen. Honderd daarvan hadden een gezond gewicht. 280 mensen waren te zwaar. De onderzoekers lieten ze gedurende enkele dagen alles noteren wat ze naar binnen werkten. Niet alleen het voedsel, maar ook het gewicht ervan en de tijd waarop het gegeten werd, moest worden opgeschreven.

Experiment
Sommige proefpersonen ontbeten uitgebreid. Anderen helemaal niet. De mensen die een groot ontbijt hadden – dat wil zeggen dat ze honderden calorieën meer dan gemiddeld naar binnen werkten – bleken zich bij de lunch of het diner ook niet in te houden. Ze nuttigden op die momenten gemiddeld evenveel calorieën als mensen die geen of een zeer klein ontbijt hadden gehad.

Meer
Maar doordat de mensen die flink ontbeten hadden al meer calorieën ophadden dan anderen, eindigden zij hun dag met veel meer calorieën in het lijf. De onderzoekers concluderen dan ook dat mensen die willen afvallen hun ontbijt wat soberder zouden moeten samenstellen.

WIST U DAT…

…er een sterk verband is tussen overgewicht en alcoholisme?

Belangrijk
Dat wil niet zeggen dat het gezonder is om het ontbijt helemaal over te slaan, zo waarschuwen experts. Een voedzaam en gezond ontbijt kan namelijk wel voorkomen dat mensen later in de ochtend gaan ‘snoepen’.

De studie van de wetenschappers verschijnt in het blad Nutrition Journal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd