Wetenschappers hebben ontdekt dat het opnieuw introduceren van bevers in een gebied goed is voor vleermuizen. De knaagdieren halen bomen naar beneden, waardoor een vleermuis minder obstakels hoeft te ontwijken. Daarnaast creëren bevers met hun dammen grote waterpartijen die insecten – voedsel voor vleermuizen – aantrekken. De invloed van de bever strekt daarmee verder dan gedacht.
Bevers veranderen een gebied flink. Ze bepalen de stroming van wateren en kunnen flinke bomen naar beneden halen. Wetenschappers brachten de effecten van al dat harde werk al eerder in beeld, maar richtten zich daarbij vooral op waterdieren. Men ging ervan uit dat deze het meest beïnvloed zouden worden door de bever. Maar Poolse wetenschappers besloten een stuk verder te kijken.
Polen
In de negentiende eeuw stierven de bevers in het noordelijke deel van Polen massaal uit. Tussen 1943 en 1986 introduceerden de Polen de bever opnieuw. De onderzoekers keken welk effect dat had. Ze ontdekten dat vooral de vleermuizen die insecten nuttigden baat hadden bij de terugkeer van de bever.
WIST U DAT…
Echo
“Vleermuizen zijn heel goede vliegers, maar de soorten die hun prooi uit de lucht halen, kunnen in een dicht bos niet effectief jagen,” vertelt onderzoeker Mateusz Ciechanowski. De dieren stoten geluiden uit en bepalen aan de hand van de echo waar de insecten zich bevinden. Maar in een bos met veel bomen kaatsen de geluiden ook op stammen en takken af. Daardoor raakt de vleermuis gedesoriënteerd.
Bever
Bevers kunnen de vleermuis helpen om zich van de bomen te ontdoen. De waterpoelen die de bevers met hun dammen maken, lokken bovendien veel insecten aan. De bossen die waterrijker waren geworden en door toedoen van de bevers ook nog eens minder bomen telden, hadden het grootste aantal vleermuizen.
WIST U DAT…
Water
Opvallend genoeg hebben vleermuissoorten die dichtbij het water leven minder baat bij het werk van de bevers. Zij sporen hun prooi op door geluiden op het water los te laten en naar de echo te luisteren. Maar de dammen van bevers leveren een verwarrende echo op, waardoor het dier niet goed weet of het op insecten is gestuit.
Volgens de wetenschappers toont hun studie aan hoe belangrijk bevers voor een bos zijn. “Het steunt de reïntroductie van bevers. Niet alleen voor het dier zelf, maar ook als een middel om de leefgebieden die wij zelf vernield hebben, te herstellen.”