Warmste exoplaneet ooit ontdekt

Planeten worden steeds heter. Nog geen twintig jaar geleden was Venus de warmste planeet met een temperatuur van 460 graden Celsius. Sindsdien ontdekken astronomen de ene exoplaneet na de andere met temperaturen boven de duizend graden. De nieuwe recordhouder is WASP 33b, een zogenoemde Hete Jupiter met een oppervlaktetemperatuur van 3.200 graden.

WASP 33b draait om een hete witte ster op een afstand van 380 lichtjaar bij de aarde vandaan. De planeet doet ruim 29 uur over een rondje om de moederster. In vergelijking: Venus legt in 225 dagen een rondje om de zon af.

Astronomen merkten de planeet op toen zij het licht van de moederster van WASP 33b analyseerden. Wanneer de Hete Jupiter voor de ster beweegt, dan blokkeert de exoplaneet een fractie van het sterrenlicht. Door dit verschil te onderzoeken, leren wetenschappers meer over het object tussen de aarde en de ster.

De nieuwe recordhouder is overigens niet veel kouder dan de witte moederster. De ster heeft namelijk een oppervlaktetemperatuur van 9.000 graden Celsius. In vergelijking: de zon heeft een oppervlaktetemperatuur van circa 6.000 graden Celsius.

Bronmateriaal

"Hot World Breaks Record" - Sciencemag

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd