Het weekoverzicht: van fraude tot dolfijnen

Het is bijna weer zover: weekend! Tijd om de wetenschappelijke hoogtepunten van deze week nog eens even langs te lopen.

De week begint met slecht nieuws. Wetenschappers hebben foto’s van een gletsjer gemaakt en laten zien dat deze zich in heel korte tijd ver terugtrekt. Bekijk de ‘dramatische’ foto’s hier.

Vorige week werd al duidelijk dat wetenschappers een gladiatorenschool hadden ontdekt nabij Wenen. Nu zijn ook de eerste reconstructies van die gladiatorenschool vrijgegeven. Prachtig!

Dan Brown
Nog zoiets moois: een kunsthistorisch verhaal met een zeer hoog Dan Brown-gehalte. Wetenschappers zijn mogelijk een verloren werk van Leonardo da Vinci op het spoor.

Futuras.nl

Voor de mensen achter Scientias.nl had deze week één zeer overtuigend hoogtepunt: op maandag 5 september ging het zusje van Scientias.nl online: Futuras.nl! De site over duurzaamheid en innovatie is inmiddels een week in de lucht en mag zich al verheugen in veel geïnteresseerden en leuke reacties. Waarvoor dank! Houd Futuras.nl in de gaten en vergeet de site ook niet te volgen via Twitter en Facebook! Nieuwsgierig naar het nieuws dat deze week op Futuras.nl verscheen? Klik hier!

Dolfijn nieuws
Dolfijnen weten deze week maar liefst twee keer het nieuws te halen. Eerst omdat ze niet blijken te fluiten, maar op een soortgelijke wijze als mensen ‘praten’ en niet veel later omdat ze elkaar bij naam zouden noemen.

Fraude
Toch wel het nieuws dat heel wetenschappelijk Nederland deze week bezighield: de fraude van hoogleraar Diederik Stapel. Onder meer het onderzoek rondom hufterige vleeseters blijkt totaal verzonnen. Stapel is inmiddels op non-actief gezet en al zijn onderzoeken worden onder de loep genomen.

Onzichtbaar
Astronomen ontdekken vlak voor het weekend nog een nieuwe planeet. Het is een hele bijzondere: de planeet is namelijk onzichtbaar. De wetenschappers hebben het hemellichaam dan ook niet gezien, maar weten 100 procent zeker dat deze er is.

Een bijzonder experiment in Engeland: daar gaat een wetenschapper zich komende week op laten sluiten in een luchtdichte kamer. Zo’n 150 tot 200 planten moeten de man van zuurstof voorzien. Hoe dat afloopt? We horen het volgende week!

Fijn weekend!

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd