Het dondert en bliksemt op Jupiter: Juno-sonde kiekt bliksemschicht op reuzenplaneet

De ruimtefoto van de week laat een bliksemflits in de atmosfeer van Jupiter zien. Deze foto is gemaakt door de Juno-ruimtesonde die al sinds 2016 om de grootste planeet van ons zonnestelsel draait.

Sinds 2016 spotte Juno duizenden bliksemschichten op Jupiter. Deze flitsen zijn voornamelijk bij de polen zichtbaar. Dat lijkt vreemd, want op aarde onweert het vaker in een zone rond de evenaar. Vooral boven het vasteland is het raak, omdat grondgebied meer zonlicht absorbeert en sneller opwarmt dan water. De atmosfeer wordt instabiel, waardoor er stormcellen ontstaan.

Maar hoe komt het dat de bliksemschichten op Jupiter voornamelijk bij de polen ontstaan? Dit heeft ook met warmte te maken. De aarde wordt voornamelijk opgewarmd door de zon. Rond de evenaar is het daardoor warmer dan nabij de polen. Jupiter ontvangt 25 keer minder zonlicht dan de aarde. Zonlicht warmt de atmosfeer boven de Joviaanse evenaar op, waardoor het opstijgen van warme lucht wordt afgeremd. Boven de polen wordt de atmosfeer niet opgewarmd en is de atmosfeer niet stabiel. Aangezien Jupiter zelf warmte produceert, stijgen warme gassen op en ontstaat er de perfecte situatie voor bliksem.

De ruimtefoto laat een bliksemschicht in een storm zien, nabij de noordpool van Jupiter. Bliksem ontstaat op Jupiter uit wolken van ammoniak en water. De foto is gemaakt op 30 december 2020 toen Juno 32.000 kilometer boven de Joviaanse wolkentoppen vloog. Burgerwetenschapper Kevin M. Gill heeft de ruwe data van het JunoCam-instrument gebruikt om deze foto te maken.

Deze maanden scheert Juno regelmatig vlak langs de nachtzijde van Jupiter. De kans is groot dat er dan meer bliksemschichten worden gespot.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd