Help de wetenschap verder door muziek uit de top 2000 te luisteren

koptelefoon

Wat zorgt ervoor dat een liedje een hele dag in uw hoofd blijft hangen? Nederlandse onderzoekers willen dat gaan uitzoeken en hebben daarbij uw hulp nodig!

Van sommige liedjes hoeven we maar een eerste toon of akkoord te horen en we weten al welke liedje er gespeeld wordt. Andere liedjes blijven weer een hele dag in uw hoofd hangen, terwijl u anderen zo weer vergeten bent. Hoe komt dat? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid willen dat gaan achterhalen en hebben daartoe een spelletje ontwikkeld.

Het spelletje heet ‘Hooked’ en is vanaf vandaag voor iedereen met een Spotify Premium Account in de iTunes Store te downloaden. Hooked! laat liedjes uit de Radio 2 Top 2000 horen. Zodra spelers een nummer herkennen – ze hoeven geen titel of bandnaam te weten – moeten ze na een korte pauze aangeven of het liedje met het juiste fragment verder gaat. Hoe sneller spelers een liedje herkennen, hoe meer punten ze scoren.

Op deze manier test de app hoe snel een speler verschillende fragmenten van een liedje herkent. De onderzoekers hopen met behulp van het grote publiek duizenden van dit soort fragmenten te vergelijken en te achterhalen wat ervoor zorgt dat een liedje ‘blijft hangen’. “Bijna iedereen heeft wel de ervaring dat bepaalde muziek je emotioneel raakt,” legt onderzoeker Remco Veltkamp uit. “Hoe dat precies werkt, is nog volstrekt onduidelijk. Het is een enorm interessante wetenschappelijke uitdaging om inzicht te krijgen in zo’n complex proces. Inzicht in de verwerking van muziek is bovendien interessant voor diensten die op basis van je smaak muziek aanbieden of voor het uitzoeken van de perfecte muziek bij een game of film.”

Bronmateriaal

"Game ‘Hooked!’ ontdekt geheim populaire liedjes" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Philips Communications (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd