Hart vaart wel bij gelukkig huwelijk

Nieuw onderzoek wijst erop dat een goed huwelijk goed is voor het hart. Mensen leven er na een bypassoperatie zelfs langer door.

De onderzoekers baseren die conclusies op een onderzoek onder 225 mensen. Alle proefpersonen hadden een bypassoperatie gehad. Een jaar na de operatie moesten ze aangeven hoe gelukkig hun relatie was. Ook werd er gekeken naar andere factoren die invloed konden hebben op de gezondheid (bijvoorbeeld: leeftijd, geslacht en psychische gesteldheid). Maar zelfs wanneer deze factoren werden meegerekend, bleek een gelukkig huwelijk nog een belangrijke invloed te hebben op de overlevingskansen.

WIST U DAT…

…gedumpt worden letterlijk pijn doet?

Vijftien jaar na de operatie keken de onderzoekers hoe het met de proefpersonen was. Van de vrouwen die gelukkig getrouwd waren, was 83 procent nog in leven. Van de vrouwen die niet gelukkig getrouwd waren, was dat 28 procent. Onder ongetrouwde vrouwen ging het om 27 procent. Bij de mannen waren die percentages respectievelijk 83, 60 en 36 procent.

Daarmee bleek een huwelijk net zo’n grote invloed te hebben op de gezondheid als overgewicht, roken en een hoge bloeddruk. De onderzoekers denken het verband wel te kunnen verklaren. In een gelukkige relatie zou de echtgenoot of echtgenote de patiënt aanmoedigen om bijvoorbeeld te stoppen met roken of meer te bewegen. En dat vergroot de overlevingskansen.

Bronmateriaal

"Is marriage good for the heart?" - Medicalxpress.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ilovebutter (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd