NASA test nieuwe paradepaardje

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is druk bezig met het testen van de opvolger van de spaceshuttle: de MPCV.

Enige weken geleden kon u op Scientias.nl al lezen hoe het Multi-Purpose Crew Vehicle een duik nam in het water. Maar er moet meer getest worden en daar is NASA nu druk mee bezig.

Nieuwe bestemming
De MPCV-capsule had eigenlijk een heel andere bestemming. De capsule maakte deel uit van het Constellation-programma: een project met als doel binnen tien jaar een mens op de maan te zetten. Dat programma is nu geschrapt en dus heeft de MPCV-capsule een nieuw doel gekregen: verre missies gaan ondernemen. In dit ruimtevaartuig moet de mens onder meer een asteroïde of Mars gaan verkennen.

WIST U DAT…

…de Russen ook hard werken aan een missie naar Mars en hulp krijgen van ESA?

Lancering
En dat is wel even iets anders dan de maan. Geen wonder dat NASA het nieuwe paradepaardje aan stevige testen onderwerpt. Er wordt onder meer gekeken of de capsule heelhuids in water kan landen en of deze de krachten van een lancering kan weerstaan.

Model
Aan de hand van al die testen kan NASA concluderen of het voertuig echt zo geschikt is voor het grote werk. Als de testen geen eenduidige resultaten opleveren, wordt er aan de hand van modellen gekeken wat er mis is.

De MPCV moet tegen het jaar 2025 mensen naar een asteroïde brengen. Vijf jaar later staat een missie naar Mars op het programma.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd