Grootste tombe in Egyptische dodenstad blootgelegd

 GESCHIEDENIS  Egyptische archeologen hebben het grootste graf van de oude dodenstad Saqqarara bereikt. Ze vonden twee tomben die beiden uit steen zijn gehakt. Een grote kamer vertakt zich in verschillende nissen waarin skeletten en aardewerk werden aangetroffen. Een tweede kamer bevatte een zeven meter diepe bron.

“Dit is de grootste tombe van Saqqara,” vertelt onderzoeker Zahi Hawass. “Het kostte me twee uur om overal rond te kijken.” In het noordelijke stuk van de tombe hebben de archeologen een nis ontdekt met daarin gemummificeerde valken. Zij zouden symbool staan voor de hemelgod Horus. Ook is er aardewerk aangetroffen dat zich in goede staat bevindt. “Deze ontdekking bevestigt dat het Saqqara-gebied nog steeds niet ontdekte geheimen heeft.” Volgens Hawass is de tombe niet geplunderd.

Saqqara is een zogenaamde dodenstad: de Egyptenaren begroeven hier hun doden in piramides en tombes. Het gebied is zo’n 10,5 vierkante kilometer groot en hoort bij de stad Memphis. In Saqqara werd ooit ook de allereerste en wellicht de bekendste piramide van Egypte gebouwd: de trappiramide.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd