Grootste Chinese raket voor het eerst gelanceerd

De grote Chinese Long March 5 raket is gisteren voor het eerst vertrokken. De forse raket bracht een communicatiesatelliet in de juiste baan om de aarde. De lancering is een nieuwe mijlpaal voor China.

De Long March 5 kun je het beste vergelijken met de Ariane 5 en de Delta IV Heavy-raket. De laatstgenoemde is ‘s werelds grootste raket die nu in gebruik is. Delta IV Heavy kan 28.790 kilo in een lage baan om de aarde krijgen (350 tot 1400 kilometer boven het aardoppervlak). China beweert dat de Long March 5 25.000 kilo in een lage baan om de aarde kan plaatsen. Ook op andere vlakken zijn de verschillen tussen de twee raketten minimaal. Zo weegt Delta IV Heavy 733.000 kilo en is deze raket 72 meter hoog. Long March 5 is slechts 57 meter hoog, maar weegt met 879.000 kilo aanzienlijk meer. Aan het lanceren van een Delta IV Heavy-raket hangt een prijskaartje van 375 miljoen dollar. Waarschijnlijk verdampte er gisteren een soortgelijk bedrag toen de Chinezen de Long March 5-raket lanceerden.

Long March 5
Long March 5
Het grote voordeel van Long March 5 is dat China nu meerdere satellieten in één keer kan lanceren. Daarnaast kan de raket optioneel worden uitgerust met de Yuanzheng-2. Deze module wordt bovenop de raket geplaatst en helpt een satelliet of ruimtevaartuig in de juiste baan of op juiste hoogte te krijgen. Hierdoor hoeft een satelliet zichzelf niet voort te stuwen. De Yuanzheng-2 mocht gisteren tijdens de eerste Long March 5-lancering mee naar boven.

Long March 5B
De Long March 5 heeft een klein broertje, namelijk Long March 5B. Deze raket is 42.000 kilo lichter en drie meter kleiner, maar kan alsnog een lading van 23.000 kilo in een lage baan plaatsen.

Geschrapt
Oorspronkelijk was de Chinese ruimtevaartorganisatie van plan om vier nog lichtere raketten te ontwikkelen, maar dit plan is nu geschrapt. Het is onduidelijk waarom deze raketten er niet komen, omdat de Chinese staatsmedia geen updates geven over de ontwikkeling van de raketten.

Gaat China de VS voorbij?
China is goed bezig en is op het punt om Rusland en de Verenigde Staten voorbij te streven. Eerder dit jaar lanceerden de Chinezen de Tiangong-2, waarna twee astronauten een bezoek brachten aan dit ruimtelaboratorium. “China komt op een niveau dat alleen de VS en Rusland hebben bereikt: een bemand ruimtelaboratorium”, vertelde natuurkundige Merlin Kole eerder dit jaar aan Scientias.nl. Hij was als één van de weinige buitenlanders bij de lancering van de Tiangong-2 aanwezig.”Van daaruit zullen de Chinezen waarschijnlijk de hoge ambities doorzetten en wellicht de VS inhalen.” Kole is van mening dat dit positief is, daar het internationale ruimtestation naar verwachting nog maar tien jaar meegaat. “Een Chinees alternatief naast het ISS dat waarschijnlijk ook nog een langere levensduur heeft, biedt de wetenschap veel mogelijkheden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd