Graf van onbekende koningin ontdekt in Egypte

Tsjechische egyptologen hebben in Egypte de tombe van een Egyptische koningin ontdekt. Het gaat om een koningin die onderzoekers tot voor kort onbekend was. Ze leefde zo’n 4500 jaar geleden en droeg de naam Khentakawess.

Tekeningen en inscripties op de wanden van de tombe wijzen erop dat in de tombe een koningin ter ruste werd gelegd. Haar naam staat ook in de tombe beschreven: Khentakawess. De onderzoekers vermoeden dat het gaat om koningin Khentakawess III, de vrouw van koning Neferefre. Het piramidecomplex van deze koning bevindt zich namelijk dicht bij de tombe die onderzoekers nu hebben teruggevonden.

Op de muren van de tombe was ook de titel ‘Moeder van de koning’ te lezen. Het suggereert dat koningin Khentakawess III het leven schonk aan een koning. Uit het zegel op de tombe kunnen we afleiden dat de koningin begraven werd toen koning Nioeserre regeerde. Hij volgde Neferefre (zijn broer) op en werd zelf opgevolgd door Menkaoehor, een farao over wie we zeer weinig weten. De onderzoekers vermoeden dat Khentakawess III het leven schonk aan deze mysterieuze Menkaoehor.

De onderzoekers ontdekten de tombe in Abu-Sir. De koningin werd er zo’n 4500 jaar geleden ter ruste gelegd. Hoewel grafrovers het graf bezocht hebben, werden er toch nog enkele objecten die de overleden koningin meekreeg, aangetroffen. Onder meer modellen voor vaten en schalen (te zien op de afbeelding hieronder) en koperen gereedschappen.

schalen

Volgens egyptologen is de ontdekking van deze tombe heel belangrijk. De ontdekking kan meer inzicht geven in een periode uit de Egyptische geschiedenis waar we relatief weinig van afweten.

Bronmateriaal

"Čeští egyptologové objevili hrobku doposud neznámé staroegyptské královny" - CUNI.cz
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jaromír Krejčí.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd