De door Elon Musk bedachte ‘Hyperloop’ komt er mogelijk echt. Een Amerikaans bedrijf wil het futuristische vervoersmiddel dat ons in een half uurtje van Leeuwarden naar Parijs kan brengen tegen 2025 werkelijkheid laten worden.
In augustus 2013 presenteerde Elon Musk de Hyperloop. Een supersnelle manier om van A naar B te komen. De Hyperloop is een soort trein die door een tunnel reist. In die tunnel is de luchtdruk heel laag (ongeveer 100 Pascal), waardoor de luchtweerstand zeer klein is. Bovendien rijdt deze ’trein’ niet op rails, maar op ‘kussens van lucht’, waardoor de weerstand nog verder wordt teruggebracht. Al met al zou de Hyperloop dan ook in staat moeten zijn om zo’n 1220 kilometer per uur te ‘rijden’. Een tripje van Los Angeles naar San Francisco (vergelijkbaar met een reisje van Leeuwarden naar Parijs) zou met de Hyperloop nog maar een half uurtje duren.
Geen tijd
Elon Musk kondigde de Hyperloop heel enthousiast aan, maar besloot zijn betoog met de mededeling dat hij zelf geen tijd had om deze te ontwikkelen. Hij gaf enkel een voorzet en daagde anderen uit om de Hyperloop werkelijkheid te laten worden. En nu – meer dan een jaar nadat Musk zijn idee voor de Hyperloop uit de doeken deed – lijkt men aan dat verzoek gehoor te geven. Het bedrijf JumpStartFund – een bedrijf dat crowdsourcing en crowdfunding combineert om ideeën werkelijkheid te laten worden – denkt de Hyperloop met hulp van het publiek te kunnen bouwen.
Crowdsourcing
JumpStartFund roept een ieder die – op welke manier dan ook – een steentje bij kan dragen aan het tot stand komen van de Hyperloop om zich te melden. Momenteel werken al ongeveer honderd mensen – parttimers en fulltimers – aan de Hyperloop. Maar dat moeten er nog veel meer worden. Technici, maar ook PR-mensen, geldschieters, wetenschappers, enzovoort worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen aan de Hyperloop.
Het kan
Tussen het moment waarop Musk het idee van de Hyperloop presenteerde en nu heeft het bedrijf dat de Hyperloop nu – met steun van het publiek – werkelijkheid wil laten worden niet stilgezeten. Zo zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de Hyperloop. Die studies hebben volgens JumpStartFund aangetoond dat het in theorie mogelijk is om de Hyperloop te bouwen. Meer onderzoeken zijn echter hard nodig. En die hoopt JumpStartFund op korte termijn te kunnen starten. Want het bedrijf is nogal ambitieus: het denkt de Hyperloop binnen tien jaar te kunnen bouwen. De kosten voor een Hyperloop tussen Los Angeles en San Francisco – zoals Musk die voor zich zag – worden momenteel geraamd op ongeveer 16 miljard dollar. Een kaartje voor enkele reis Los Angeles-San Francisco zou op ongeveer 20 tot 30 dollar komen, aangenomen dat veel mensen van de Hyperloop gebruik gaan maken en de kosten van de aanleg van de Hyperloop niet op korte termijn terug hoeven worden verdiend.
Geld
De grootste uitdaging waar de Hyperloop nu voor staat, is het bij elkaar krijgen van genoeg geld. Daarvoor zal een beroep gedaan worden op het publiek (crowdfunding), maar wellicht wordt het ook mogelijk om aandelen in de Hyperloop te kopen.
Het enthousiasme om Hyperloop werkelijkheid te laten worden, is er. En dat is alvast het halve werk. Nu het geld nog en dan kan deze futuristische ’trein’ straks zomaar gaan rijden. Te optimistisch? Misschien. Maar dat dacht men ook toen Musk zijn idee voor SpaceX presenteerde en inmiddels weten we niet beter dan dat zijn ruimtevaartuig Dragon op en neer pendelt tussen de aarde en het internationale ruimtestation.