Goede opleiding maakt niet gelukkig

geluk

Is een hoogopgeleide gelukkiger dan iemand die geen opleiding heeft genoten? Nee, concluderen onderzoekers van de universiteit van Warwick. Hoewel laagopgeleiden vaker lijden aan een psychische stoornis, betekent dit niet dat hoogopgeleiden gelukkiger zijn.

De onderzoekers concluderen dat in alle lagen van de bevolking mensen te vinden zijn die uitstekend functioneren en gelukkig zijn. Mensen die zich goed voelen en tevreden zijn met hun leven, zijn vaak beter in staat om problemen op te lossen in relaties met anderen. Professor Sarah Stewart-Brown en haar collega’s analyseerden de resultaten van een onderzoek onder 17.030 mensen in 2010 en 2011.

Controversieel
“Eerlijk gezegd hadden we dit niet verwacht”, zegt professor Stewart-Brown. “De bevindingen zijn vrij controversieel, omdat we dachten dat de sociaaleconomische factoren die worden geassocieerd met mentale ziekten een correlatie hebben met geestelijk welzijn. Oftewel, een laag opleidingsniveau is geassocieerd met mentale ziekten, terwijl een hoog opleidingsniveau een verband heeft met geestelijk welzijn. Dit blijkt niet zo te zijn.”

Afro-Caraïbische mannen zijn gelukkig
Wat verder opvalt is dat bepaalde etnische minderheden gelukkiger zijn dan de gemiddelde mens. De onderzoekers beweren dat dit vooral geldt voor Afro-Caraïbische mannen. Maar ook minderheden uit Afrika, India en Pakistan ervaren meer geluk.

Betere behandelmethoden
De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om huidige behandelmethoden te verbeteren. Daarnaast ruimt het vooroordelen over educatie en geluk uit de weg.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd