‘Goddelijke wind’ die Japan van ondergang redde, bestond echt

  schip1

  De ‘goddelijke winden’ die Japan in de dertiende eeuw volgens legendes uit de handen van het Mongoolse rijk wisten te redden, hebben echt bestaan. Dat stellen onderzoekers op basis van sedimenten die getuigen van twee zware stormen in de tweede helft van de dertiende eeuw.

  In de tweede helft van de dertiende eeuw stuurde de leider van het Mongoolse Rijk – Kublai Khan – één van de grootste gewapende vloten uit die tijd op Japan af. Het doel was om Japan te veroveren en aan het Mongoolse Rijk toe te voegen. Maar het liep anders, zo vertellen Japanse legendes ons triomfantelijk.

  1274
  In het jaar 1274 proberen de Mongolen Japan te veroveren. Ze zijn aan de winnende hand, maar lijken zich daar niet van bewust. Bang dat de terugtrekkende Japanners onverwachts met versterking op zullen duiken, zoeken de Mongolen hun schepen op en wachten daar af. Terwijl bijna alle Mongoolse strijders aan boorde van de schepen zijn, komt een storm op. De Japanners duiden deze in hun legendes aan als ‘Kamikaze’, wat zoveel betekent als ‘goddelijke wind’. De storm dunt de Mongoolse vloot zodanig uit dat Japan – voor dat moment – gered is.

  1281
  Maar in 1281 doen de Mongolen een nieuwe poging. Omdat het ze maar niet lukt om een geschikte plek te vinden om aan land te gaan, blijven ze wederom voor de kust van Japan liggen. En weer slaat een ‘Kamikaze’ toe. De vloot wordt opnieuw uitgedund en Japan is weer gered.

  Overdreven?
  Jarenlang vroegen onderzoekers zich af of de legenden niet een beetje overdreven. Waren die stormen werkelijk zo sterk? Anderen dachten zelfs dat de stormen nooit hadden plaatsgevonden. Een nieuwe studie biedt nu meer duidelijkheid over de opmerkelijke interventies uit de Japanse legenden.

  De onderzoekers analyseerden sedimenten afkomstig uit een kustmeer nabij de plaatsen waar de Mongolen hun invasies gepland hadden. Uit de sedimenten blijkt dat er rond 1274 en 1281 inderdaad sprake was van twee flinke stormen. “Onze gegevens wijzen er bovendien op dat gebeurtenissen van deze aard rond de tijd van de Mongoolse invasies veel vaker voorkwamen,” zo stellen de onderzoekers.

  Bronmateriaal

  "The Legend of the Kamikaze Typhoons" - Geosociety.org
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Tokyo National Museum.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd