Ons water komt misschien niet van kometen

komeet8

Wetenschappers beweren dat het water in oceanen, zeeën en rivieren op aarde door kometen is afgeleverd. Maar is dat wel zo? ESA’s Rosetta-ruimtesonde heeft bewijzen gevonden dat het water op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko aanzienlijk anders is dan water op aarde.

Het is geen gekke gedachte dat we het water op aarde te danken hebben aan kometen. 4,6 miljard jaar geleden was de aarde een kokend hete planeet, dus al het water is toen verdampt. In theorie zou er dus geen water aanwezig moeten zijn op de aarde, maar… het is er wel. De enige logische verklaring is dat het water op aarde is gekomen door botsingen met kometen, die gigantische watervoorraden bevatten.

Al het water is anders
Om te zien waar water vandaan komt, kijken wetenschappers naar de verhouding tussen deuterium en normaal waterstof. Computersimulaties tonen aan dat deze verhouding kan variëren, afhankelijk van de afstand tussen het object en de zon tijdens de vorming van ons zonnestelsel. Een komeet als 67P/C-G is in de buitenste regionen van ons zonnestelsel ontstaan. De baan van deze komeet is op een bepaald moment verstoord, waardoor de komeet naar de zon werd geworpen. Tegenwoordig wordt de baan van 67P/C-G beïnvloed door de zwaartekracht van Jupiter. Daarmee behoort Rosetta’s komeet tot de Jupiter-familie.

De rol van asteroïden
Wetenschappers hebben tot op heden waterdamp van elf kometen van de Jupiter-familie geanalyseerd. Alleen het water op komeet 103P/Hartley 2 lijkt op het aardse water. Opvallend is dat asteroïden in de asteroïdengordel tussen Jupiter en Mars wel water bevatten dat op ons eigen water lijkt. Omdat asteroïden minder water bevatten, zijn er veel meer inslagen en botsingen nodig om de hoeveelheid water op aarde te realiseren.

Conclusie
“Onze metingen laten zien dat we kometen van de Jupiter-familie kunnen uitsluiten als leveranciers van water”, zegt wetenschappers Kathrin Altwegg in het wetenschappelijke journaal Science. “Op dit moment zijn er steeds meer aanwijzingen dat asteroïden een belangrijke rol hebben gespeeld in het aanleveren van water.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd